Tuesday 14 October 2014

Pavlova

Okey aritu Ain makan la pavlova yang abang ain tempah daripada kawan dia. Eh Eh sedapla pulak. Nak tempah lagi kan akak tu dah pergi Selangor sambung belajar. Alamak acane ni mengidam sangat ni. Jadi Ain decide nak buat sendiri lah. Ni first try tau. Ain gugel je resepi kat internet. Okeyla takdela manis sangat.



Untuk Pavlova Disc: 4 biji telur gred A (bahagian putih sahaja) 200gm gula castor 1/2 sudu kecil esen vanilla 1 sudu kecil cuka 1/2 sudu besar tepung jagung


Untuk Krim: 240ml whipping cream 20 gm castor sugar Buah2 kesukaan.. (rai cadangkan yg masam2 mcm strawberry, berries. peach sebab nak bagi kontra rasa ngan pavlova yg dah sgt manis)






Cara2 membuatnya:




1. Make sure bowl kering... pastikan tiada sisa air, minyak sebagainya...
sebab nak buat meringue memang pantang bendasing... telur putih juga mesti takde sisa telur kuning
Masukkan putih telur dulu ke dalam bowl....





2.Putar putih telur sampai berbuih cm keluar buih2 sabun tu dlu....
Bila dah berbuih2 sambil putar mixer baru masukkan gula sedikit demi sedikit ....
(tips: jangan campur putih telur + gula terus dari awal... Putar dulu putih telur bila dah berbuih baru masuk gula okies kawan2)






3. Putar sehingga ia berkrim dan berkilat








4. Masukkan esen vanilla
(Tips: esen vanilla akan buatkan pavlova kita tidak hanyir bau telur.... dan sedappp)
Then putar lagi....







5. Ok putar sampai jadi bila kita angkat mcm bertanduk.. haha bukan tanduk bercabang2 mahupun pisang tanduk yaa...
kikih... atau bila terbalikkan bowl... sure tak jatuh adunan tu dari bowl...

(cubalah terbalikkan.. hik3)..







6. Lepastu stop kan mixer.... masukkan tepung jagung dan juga cuka.








7. Guna senduk sahaja gaul2 bg sebati dah cukup tepung jagung dan cuka tadi.
(Tips: jangan kacau sehingga larut malam atau beria2 dan lama... dan jangan guna mixer)



Haaa macamana Rai buat struktur pavlova yg beralun2 tu?


8.Masukkan adunan tadi ke dalam piping bag....
Ain gunakan Nozel No. 347



mcmni bentuk Nozel tersebut








9. Alas Loyang dengan kertas minyak....Buat bulatan guna pensel ikutla loyang ke atau apa2 yg bulat...
ikut saiz yg dimahukan...
Picit piping bag sambil buat pusingan2 kecil mengikut arah jam.......




10. Penuhkan piping di bahagian dalam.. yg dalam tu tebalkan sedikit...
supaya bila kita potong nanti dalam dia ada struktur macam Marshmallow...
kalau nak buat 2 lapis.... buat 2 keping disc asing2.....





11. Nak buat disc dalam bentuk comel2 pun boleh...





12.Panaskan Oven suhu 150 celsius...
Bakar selama 60-75 minit sehingga disc bertukar kepada perang...




13. Tips untuk Pavlova tak crack.... lepas dah masak tu... jangan keluarkan dr oven....tutup suis oven....Biarkan je dia sejuk dalam oven tu sendiri.....




Untuk Topping....
1.Whipping cream make sure sejuk... baru keluar dr fridge untuk putar...
Tips nak senang putar whipping krim: Masukkan pemutar besi dan bowl mixer ke dalam fridge tempat beku sampai besi dan bowl sejuk...dalam 15-30 min...
Then keluarkan pemutar dan bowl mixer, masukkan whipping cream dan terus putar dengan kelajuan tinggi sampai dia soft peak... jadi bertanduk gak tapi tak terlalu kental....tak terlalu cair dan tak terlalu kental....
jangan putar terlalu lama nnti krim jadi mcm pecah minyak....

Masukkan krim dalam piping bag dan boleh piping....
Lepastu hias dengan buah2 tadi...




Pavlova juga perlukan post mortem... hehe
ok dah2 jangan terliur lama2.... jom2 buat... kekekeh....



Hidangkan dengan penuh kasih sayang he2,

No comments:

Post a Comment