Tuesday 14 October 2014

Sambal Tumis Petai

Okey semua dah tau yang Ain ni hantu petai kan. Ibu selalu cakap 'kakak sorang je hantu petai kat rumah, sebab kakak lahir dalam hutan'. Haha btol lah tu. Ain memg lahir dalam hutan, kat Keratong, Pahang. Jadi sekarang kan musim petai. Mesti ramai yang terliur nak makan tapi taktau nak masak cemane kan. Yelaaa bese bese mak yang masak. Haha meh sini Ain nak ajar.







Bahan2:
10 biji petai (belah 2)
Ikan bilis belah (ikut suka bnyk mana) -- kalau sesetengah orang suka goreng dulu bilis baru garing.
2 ulas bwg merah
1 sudu kecil belacan
3 sudu besar cili kisar
1 mangkuk kecil air asam jawa
Garam & gula secukup rasa

Cara2:
1. Kisar bwg merah & belacan. 

2. Kemudian bulehla panaskan minyak utk menumis. Tumis bhn kisar dan ikan bilis. 
3. Kacau sehingga agak garing.
4. Kemudian masukkan air asam jawa tadi dan juga petai. 
5. Masak lagi sehingga sambal kering. Perisakan dgn garam & gula. 

Haa senang je sbenanye kan. Okeh lepas ni bolehla perhi pasar beli petai. Beli banyak2 selalu nanti kita cuba sambal hitam pulak. Tunggu ye post yang seterusnya. Nanti Ain aja buat sambal hitam. 

No comments:

Post a Comment